Makrobiotikával egészségesen  

KÖNYV !

 
 
 
A makrobiotika kialakulásáról

A távol-keleti szemlélet szerint az emberi szervezet energiaegyensúlyát a Yin és a Yang típusú kozmikus energia antagonisztikus és komplemen- ter áramlásának harmóniája tartja fenn.

Az energiaáramlás a meridiánokon keresztül történik, ezért a távol-keleti orvoslás a gyógyítást is a meridiánrendszerre dolgozta ki, például: akupunktúra, akupresszúra, stb. Az emberi szervezet „gyökerének” a bélrendszert tekintik s hangsúlyozzák, hogy egészségünk emésztőrend- szerünk állapotától függ. Ezért lehetséges, hogy igen különböző betegségeket a nekik megfelelő diétával gyógyítsanak meg.

De még könyebb természetesen a megelőzés. George Oshawa és Michio Kushi a tradicionális japán étkezés alapján dolgozta ki a Yin-Yang egyensúlyt optimálisan szolgáló étkezést, amelyet makrobiotikának neveztek el. Az élelmiszerek Yin-Yang skálán történő elhelyezésével könnyen belátható, hogy táplálékunk úgy biztosítja legjobban az egészséget, ha a skála közepén elhelyezkedő gabonákból, zöldség- félékből valamint hüvelyesekből állítjuk össze ételeink legnagyobb részét.

A makrobiotika az élelmiszerek és a szervek, szervrendszerek öt elem-tana szerinti besorolásával mind az egészség megtartására, mind a betegségek gyógyítására biztonságos és minden káros mellékhatástól mentes, szelíd gyógymód.

A makrobiotikus életmód és táplálkozás a fentebb leírt (távol-keleti) rendszer szerint teljes mértékben személyre szabott, egyéni diétát ajánl.

Az ókori Görögországban Hippokratesz így oktatta tanítványait: „A táplálkozásban keressétek gyógyulásotokat!”